Főoldal Repülőjegy ártesztek Mikor vegyünk fapados repülőjegyet Londonba?

Mikor vegyünk fapados repülőjegyet Londonba?

5256

repülőjegy London Budapest árakÖrök dilemma, hogy mennyi idővel az utazás előtt érdemes megvenni a repülőjegyet ahhoz, hogy fapados repülésünk a lehető legolcsóbb legyen. London példáján keresztül bemutatjuk, hogy a különböző fapados légitársaságoknál hogyan változik és mennyibe kerül a repülőjegy London és Budapest között hónapról hónapra, majd ez alapján levonjuk a következtetést a vásárlás időzítését illetően.

Budapestről a Wizz Air és az easyJet, Pozsonyból a Ryanair közlekedik London valamelyik repülőterére. Mindhárom fapados repül Lutonba, az easyJet ezenkívül Gatwickre, a Ryanair pedig Stansted repülőterére. Mindegyik légitársaságnak naponta több járata is van Londonba, ezek közül tesztünkbe az elérhető legolcsóbb repülőjegyek kerültek be április, május és június minden egyes napjáról. Minden esetben az illetékeket is tartalmazó jegyárakat gyűjtöttük össze, de az árakhoz nem adtuk hozzá a foglalási díjat, a csomagdíjat és egyéb választható extrákat. A repülőjegyek árainak forrása a légitársaságok honlapja, a gyűjtést 2010. március 23-án végeztük. Nézzük az eredményeket!

(FONTOS: a táblázatokban egy útra szóló jegyárak vannak feltüntetve, azaz nem oda-vissza útra szóló jegyek árai.)

Az alábbi táblázatban jól látható, hogy az easyJetnél a legdrágább a repülőjegy London és Budapest között. Az áprilisi napok több mint felére 30,000 forintnál többe kerülne a repülőjegy egy március végén történő vásárlás alkalmával. A Wizz Airnél mindössze két napra drágábbak a jegyek 30,000 forintnál, a jellemző ár inkább 20 és 30,000 forint között mozog. A legolcsóbb a Ryanair, ahol a jegyek többsége a 10 és 20,000 forint közötti sávban található, de nem ritka a 10,000 forint alatti jegy sem. Mondhatnánk, hogy egyértelmű választás a Ryanair, de azoknak, akik Budapestről vagy a keleti országrészből indulnának, a repülőjegyek árához még hozzá kell adniuk a Pozsonyba való eljutás költségeit is (pl. benzin, parkolás, vonatjegy, buszjegy, idő). Azonban a plusz költségek ellenére is kedvezőbben jöhetünk ki, mivel egy oda-vissza útra szóló repülőjegy esetében könnyen lehet 20,000 forint a különbség a Ryanair és a Wizz Air repülőjegye között, és akár 30-40,000 forint a Ryanair és az easyJet jegyára között, ami bőven fedezheti a plusz költségeket.

Fapados jegyárak 2010. április
Ha májusi időpontra vennénk repülőjegyet március végén, akkor is a Ryanair jelentené a legolcsóbb megoldást, viszont ahogy az alábbi táblázat is mutatja, az árelőnye több nap esetében is olyan kicsi, amiért már nem biztos, hogy érdemes buszjegyre, vonatjegyre költeni, és több órát utazni a pozsonyi reptérig. Természetesen a nyugati országrészben élők kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen számukra a budapesti és a pozsonyi reptér elérhetőségének költsége hasonló nagyságú. A repülőjegyek árai mindegyik fapados esetében nagyjából 50 %-kal olcsóbbak az április jegyáraknál, azaz jelentős összeget takaríthatunk meg, ha az utazás előtt legalább 1,5-2 hónappal vásároljuk meg a jegyeinket.

Fapados repülőjegy London Budapest 2010. május
A júniusi jegyárakat böngészve arra figyelhetünk fel, hogy a három légitársaság jegyárai közelednek egymáshoz, a jegyek többsége a 10 és 20,000 forint közötti sávban mozog. Ennek az az oka, hogy míg az easyJet átlagos jegyára júniusban tovább csökken a májusi árakhoz képest, addig a Wizz Air átlagos jegyára 5 %-ot, a Ryanairé pedig 25 %-ot emelkedik a májusi értékekhez képest, persze még így is az easyJet marad a legdrágább alternatíva.

Fapados jegyárak 2010. június
Összességében elmondható, hogy a korábbi években alkalmazott „minél hamarabb vásároljuk meg, annál olcsóbb a fapados repülőjegy” stratégia ma már nem feltétlenül működik. Sőt, a fenti példa szerint, ha túl korán foglalunk, lehet, hogy drágább jegyeket fogunk vásárolni ahhoz képest, mintha még vártunk volna néhány hetet.

Nagyjából 1,5-2 hónappal az utazás előtt érdemes megvásárolni a fapados jegyünket. Ha kevesebb idővel a repülés előtt vásárolunk, akkor drágább jegyeket fogunk találni, ha több idővel előtte vásárolunk, akkor nem lesz túl nagy a további megtakarítás, viszont sokkal inkább előre kell látnunk időben. Ne feledjük, hogy minél korábban vesszük a jegyünket, annál nagyobb az esélye, hogy valamilyen esemény közbejön, ami miatt nem tudunk a tervezett napon utazni! Ilyen esetben módosítanunk kell a repülőjegyet, amelynek a költsége nagyon magas is lehet.

Ha sürgősen kell utaznunk, és csak néhány nap van a repülésig, akkor érdemes a jegyek keresgélését a Ryanair honlapján kezdeni. Még a pozsonyi indulás plusz költségeivel együtt is olcsóbban jöhetünk ki, mint budapesti indulás esetén. Ide kattintva további hasznos információkat olvashat a londoni repülőjegy vásárláshoz.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com