Főoldal Hasznos tanácsok Mikor olcsó a fapados repülőjegy?

Mikor olcsó a fapados repülőjegy?

61190
Wizz Air, Ryanair

Időről időre felmerül a kérdés, hogy mikor olcsó a repülőjegy, mennyivel az utazás előtt érdemes megvenni, hogy minél több pénz maradjon az utazás többi részére, a szállásra, a látnivalókra.

Korábban alaptételnek számított főként a fapados repülőjegyek vásárlásánál, hogy minél korábban vásároljuk meg a repülőjegyet, annál olcsóbban jutunk hozzá. Ez ma már közel sincs így. Hogy kiderítsük, mennyivel az utazás előtt érdemes megvenni a repülőjegyet, néhány útvonalon hónapokon keresztül követtük napról napra néhány kiválasztott nap repülőjegyeinek árait.

A következő útvonalakon vizsgáltuk a repülőjegyek árainak változását:

  • Budapest-London
  • Budapest-Barcelona
  • Budapest-Róma
  • Budapest-Milánó

A kiválasztott napok: április első hetének napjai, illetve május második hetének napjai. Azaz az ezeken a napokon induló járatok repülőjegyeinek árait követtük napról napra egészen addig, amíg el nem jött az indulásuk ideje. Azért ezt a két hetet választottuk a tesztre, mert ezeket a heteket nem befolyásolta semmilyen ártorzító tényező, nem esett ezekre a hetekre sem ünnepnap, sem munkaszüneti nap, amelyek esetében mindig magasabb árakra kell számítani.

Budapest és London között három légitársaság, a Wizz Air, a Ryanair és az easyJet repülőjegyeinek árait vizsgáltuk. Barcelona, Róma és Milánó esetében pedig a Wizz Air és a Ryanair jegyárait. Összesen 126 darab járat repülőjegyeinek árai szerepeltek a tesztben. Lássuk az eredményeket!

Mikor olcsóbb a repülőjegy?

Az árak, grafikonok feldolgozása után eredményként azt kaptuk, hogy átlagosan 28 nappal az utazás előtt volt a legolcsóbb a repülőjegy. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden járatra 28 nappal az indulás előtt érdemes megvenni a repülőjegyet, de azt mindenképpen, hogy egyáltalán nem érdemes hónapokkal vagy akár fél évvel korábban megvenni a repülőjegyet. Vannak kivételek, de ezekre majd kicsit később visszatérünk. Most menjünk bele inkább a részletekbe, mert ezekből a részletekből már jobban lehet következteni arra, hogy melyik fapadosnál, mikorra érdemes időzíteni a repülőjegy vásárlást.

Mikor vegyünk repülőjegyet az egyes légitársaságoknál?

Ha külön-külön nézzük a tesztben szereplő légitársaságokat, akkor már árnyaltabb a kép. A Wizz Air esetén átlagosan 20 nappal, a Ryanair esetén pedig átlagosan 36 nappal az utazás előtt volt a legolcsóbb a repülőjegy. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Wizz Airnél az indulás előtti 2-4 hétben, a Ryanairnél az indulás előtti 4-6 hétben lehet nagy eséllyel rábukkanni a legolcsóbb repülőjegyre.

Azonban ebben a néhány hétben is érdemes figyelni az árakat, ugyanis ahogy az alábbi grafikon is mutatja, a repülőjegyek árai akár napról napra is jelentősen változhatnak lefelé és felfelé egyaránt. Úgyhogy, ha látunk egy nagyon magas árat, akkor nem kell megijedni, mert az egyáltalán nem jelenti azt, hogy ennél már csak drágább lesz a repülőjegy.

olcsó repülőjegy árteszt

Fontos megjegyezni, hogy a megállapítások a felsorolt útvonalakra és időszakokra vonatkoznak, de tapasztalataink alapján az útvonalak többségére érvényesek a fentiek.

Mindig kivételt jelentenek azonban a kiemelt időszakok, például az ünnepnapok, munkaszüneti napok, iskolai szünetek, a nyári-téli csúcsidőszakok. Mivel ezekben az időszakokban is általában ugyanannyi járat van egy nap, mint a kevésbé népszerű időszakokban, viszont jóval többen szeretnének utazni, ezért itt továbbra is érvényes, hogy érdemes lehet már akár több hónappal is az utazás előtt megvenni a repülőjegyeket.

Ennek az adatbázisnak az alapján készítettünk egy másik cikket is, amelyben arra kerestük a választ, hogy melyik fapados kínál olcsóbb repülőjegyeket, a Wizz Air vagy a Ryanair?

Néhány szó az adatgyűjtésről

Ahova több járata is közlekedik valamelyik légitársaságnak naponta a négy város közül, ott mindig az adott napi legolcsóbb jegyárat vettük figyelembe. Fontos, hogy a légitársaságok Barcelona kivételével mindegyik városban eltérő repülőtereket használnak, amit a városba való bejutásnál érdemes figyelembe venni. Londonban a Wizz Air Luton repülőterére, a Ryanair Stanstedre, az easyJet pedig Gatwickre érkezik. Róma esetében a Wizz Air Fiumicino, a Ryanair Ciampino repülőterét használja, Milánóban a Wizz Air Malpensára érkezik, míg a Ryanair járatai a közeli Bergamo repülőterén szállnak le.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com